Packhästar eller inte?

Ett mycket trevligt och praktiskt sätt att bära med sig last på långtur är att ha handhästar som packhästar/reservhästar. Förutom att det är mysigt att rida med handhästar är det en bra extraresurs om man vill variera arbetet för hästarna. Det är  även en mycket bra introduktion och träning för ovana hästar att gå med som packhästar på en långtur med rutinerade hästar.

Packsadel

I vår planering övervägde vi därför att rida med packhästar men eftersom vi skall göra en gränspassage ut ur och in i EU, vilket innebär en tullkostnad/häst plus en deposition motsvarande varje hästs värde + moms på hela beloppet, valde vi bort detta under denna expedition. Ett annat skäl som vi vägde in är kostnader för box/stallplatser längs vägen på några platser och en biltransport från Stockholm till Trondheim tur och retur (160 mil med hästsläp). Med två hästar löser vi detta med 1 bil och 1 släp men om vi har 3-4 hästar blir det lastbil eller 2 bilar och 2 släp.

För att öka vår handlingsfrihet och ge möjligheter till extra vilodagar/avlastning för hästarna har vi istället valt att ha med 2 MTB-cyklar. På detta sätt kan vi ha med oss 2 ”järnhästar” som omväxling så vi kan välja att rida med 1 av våra ridhästar som packhäst eller växla mellan ridning/vila på olika platser längs vägen.

Dessutom vill vi dra lärdomar av att kombinera olika färdsätt på en långfärd eftersom ett av våra syften är att utveckla ridturism där man har såväl ryttare som icke- ryttare som reser tillsammans.

Märkt , ,

Lämna en kommentar